fbpx

JanKosina.cz

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČNB PONECHALA ÚROKOVÉ SAZBY NA STÁVAJÍCÍ ÚROVNI.

TISKOVÁ ZPRÁVA:

Rozhodnutí bankovní rady ČNB Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba (2T repo sazba) tak zůstává na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. ČNB již od října 2022 neintervenuje na devizovém trhu proti oslabování koruny. Bankovní rada dnes formálně ukončila intervenční režim oznámený v květnu 2022 a zároveň obnovila program odprodeje části výnosů z devizových rezerv. ČNB bude v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu, kdykoliv to bankovní rada uzná za nezbytné.

CO TO TEDY PRO MĚ ZNAMENÁ:

Bankovní rada České národní banky (ČNB) nedávno oznámila, že nezmění úrokové sazby, které ovlivňují například úroky u půjček a úspor. Dvoutýdenní repo sazba, kterou banka používá pro regulaci peněz v ekonomice, zůstává stejná – 7 %. Diskontní sazba, což je ta, za jakou si banky půjčují peníze od centrální banky, zůstává 6 %. A lombardní sazba, což je ta, za jakou si banky půjčují od centrální banky na velmi krátkou dobu, zůstává 8 %.

Od října 2022 už ČNB nesáhla k opatřením, aby zabránila oslabení naší měny, koruny. Dnes ale oficiálně oznámila, že ukončila taková opatření, která začala platit v květnu 2022. Znovu přešla na strategii, kde se hodnota koruny může více měnit podle trhu.

Také ČNB řekla, že začne znovu prodávat některé z devizových rezerv, což jsou cizí měny, které má uložené. To bude dělat za účelem udržení ceny koruny stabilní. Pokud by se hodnota koruny příliš měnila, mohlo by to ovlivnit ceny v obchodech a ekonomiku. Banka bude takto zasahovat, když to bude potřeba, aby udržela stabilitu koruny.

Tímto rozhodnutím banka ukazuje, že je ochotná a schopná reagovat na změny na trzích a udržovat tak stabilitu hodnoty naší měny koruny, což má pozitivní vliv na stabilitu naší ekonomiky.

 

ZDROJ: cnb.cz

DOPORUČENÉ ČLÁNKY