fbpx

JanKosina.cz

DO KTERÝCH AKTIV JE AKTUÁLNĚ ROZUMNÉ INVESTOVAT

Investování za recese se nemusí zdát jako dobrý nápad. Zkušení investoři ale radí: pokud vás k investování dosud nic nemotivovalo, tak teď, když váš volný kapitál ztrácí každý den na hodnotě, není na co čekat.

„To ale neznamená, že se po hlavě vrhnete do investování na doporučení prvního finančního poradce, kterého potkáte. Začněte se v investování vzdělávat, přečtěte si, jaké jsou možnosti, a začněte investovat od malých částek do více projektů či aktiv,“ doporučuje Jan Večerka, investor a zakladatel realitní platformy BrikkApp.

Diverzifikace se podle něj vyplatí vždy – u strategie boje proti inflaci i růstu aktiv.

Dluhopisy

Zejména státní dluhopisy mohou být lákavou volbou, zvlášť pokud hledáte spolehlivou a málo rizikovou investici. Na druhou stranu podle Večerky zatím v porovnání s nynější mírou inflace nabízejí relativně malé výnosy.

Akcie

Akciové trhy jsou náchylné ke značným výkyvům a vzhledem k současnému stavu ekonomiky může investice do akcií představovat vyšší riziko než obvykle. „Pokud plánujete investovat do individuálních akcií, a ne do indexů, tak bych to doporučil pouze investorům, kteří mají čas a chuť se intenzivně věnovat průzkumu dané firmy nejen v době nákupu, ale po celou dobu držení dané akcie,“ říká Večerka.

Letos se zatím investicím daří, akciím i dluhopisům. Je ale naprosto nesprávné přemýšlet o investicích na základě současné situace. Svým klientů říkám, že na akciích mohou počítat s dlouhodobým výnosem kolem osmi procent ročně. To platilo v roce 2020, stejně tak loni a stejně tak dnes. Ale co bude v prosinci, tak to se neodvažuji říct,“ říká analytik Partners.

Podílové fondy

Otevřené podílové fondy se rozlišují podle aktiv, do kterých investují většinu svého majetku. Mezi nejběžnější patří akciové, smíšené, dluhopisové a fondy peněžního trhu. U akcií lze při zvýšené míře rizika dosáhnout vyššího zhodnocení, ale i vyšších ztrát. Investice do dluhopisů a peněžního trhu pak obecně nabízejí nižší výnos, ovšem s větší předvídatelností výsledku.

„Dluhopisové fondy zaměřené na české státní dluhopisy aktuálně nabízejí při velké diverzifikaci zajímavý výnos do splatnosti okolo tří až sedmi procent a v době poklesu úrokových sazeb v ekonomice pak i rychlejší přeměnu výnosu v daném roce,“ upozorňuje analytik Broker Consulting Martin Novák.

Konkrétní podmínky se stejně jako u jiných podílových fondů řídí rozložením investorského portfolia. „Další alternativou mohou být investice do repo fondů, které momentálně benefitují na vyšších úrokových sazbách. Nebo potom v delším výhledu nemovitostní fondy, které prozatím nevykazují zvýšenou volatilitu a od loňska jsou i přes krizi v realitách dlouhodobě stabilní,“ dodává Novák.

Kryptoměny

Rozhodování zde je obtížné, protože hodnota kryptoměn může být velmi volatilní. Ekvivalentně můžeme říct, že sázení či hazardní hry jsou taktéž pro mnohé lukrativní způsob příjmu, a přesto většina hráčů tratí.

Realitní crowdfunding

Mikroinvestice do nemovitostí se podle Večerky ukazují jako výhodný způsob investování i v době vysoké inflace. Skrze platformy jako BrikkApp je možné investovat již od 500 Kč do projektů po celé Evropě a diverzifikovat tak riziko díky různým regionům a měnám, ale i skrze různé typy nemovitostí. Možný výnos je mezi 7 až 12 procenty za rok, říká Večerka. Projekty mají typický investiční horizont 12 až 24 měsíců.

Nemovitosti

Situace na tuzemském trhu rezidenčních nemovitostí je poznamenána propadem poptávky v důsledku růstu úrokových sazeb a související stagnací cen. V případě komerčních nemovitostí je situace lepší. Stále více lidí vkládá své prostředky do nákupu nemovitostí v zahraničí.

Zlato a stříbro

Ačkoli je hodnota těchto drahých kovů historicky poměrně stabilní a s časem mají tendenci se zhodnocovat, mohou podléhat kolísavým výkyvům cen. Je nezbytné i zvážit případné poplatky za skladování či dodání.

„Zlato můžeme do portfolia určitě zařadit, ale pouze jako doplněk s maximální vahou kolem pěti procent. Zlato je dlouhodobě více rizikové a méně výnosné než investice do akcií. Navíc je třeba si dávat pozor na podmínky nákupu a prodeje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY