fbpx

JanKosina.cz

Rok 2021 majitelům nemovitostí hrál do karet, nárůst byl více než 30 %

Kdo předpokládal pokles cen nemovitostí z důvodu koronavirové pandemie, byl na omylu. Růst cen se nejen že nezastavil, ale naopak o několik desítek procent vzrostl. Jakým směrem se budou ceny v roce 2022 vyvíjet a co je ovlivní, je pro spoustu lidí velký otazníkem.

Finanční dostupnosti vlastního bydlení se horší

Vlastní bydlení se v dnešního době stává luxusem, který by si přál každý, ale skutečně málo kdo na něj dosáhne. Jistě jste i vy zaznamenali kroky ČNB, která v průběhu loňského roku dvakrát zvedla úrokové sazby a to nejprve na 2,75 % a následně ještě před Vánoci na 3,75 %. Výstup z toho je jednoznačný a to ten, že drtivá většina mladých lidí v dnešní době na hypotéku nedosáhne. “Kvůli opatřením ČNB a dražším úvěrům na bydlení, bude klesat počet zájemců o koupi a z nájemních bytů se stává mnohdy jisté zázemí k zakládání rodin. Co bylo v minulých letech v zahraničí už naprostým standardem, se stává realitou i v našich končinách. A lidé se této situaci musí přizpůsobit”říká spoluzakladatel a ředitel společnosti Reas Michal Makoš.

2020 vs. 2021

Pokud bychom měli porovnat dva výše zmíněné roky, tak asi každého napadne jedno slovo – covid. Ti, kteří tvrdili, že se nárůst cen nemovitostí musí zákonitě zastavit, byli na velkém omylu. Ceny nejen že nestagnovaly, jak mnozí předpovídali, ale naopak k překvapení všech začaly růst. V porovnáním s rokem 2008, kdy díky krizi hodnota nemovitostí prudce klesla, jsme se nyní nestačili divit. Pokud bychom se bavili o roce 2020, nárůst zde byl spíše mírný. Máme-li zmínit konkrétní čísla, průměrná cena bytu se držela okolo 48.760 Kč / m², koncem roku jsme mohli pozorovat lehký nárůst a to konkrétně na 50.250 Kč / m². Zlomovým se ale stal právě zmíněný rok 2021. Nový rok jsme zahájili částkou 51.352 Kč / m² a na konci roku jsme atakovali 70 tisíc, konkrétně tedy 68.452 Kč / m², což je historicky nejvyšší hodnota a znamená v meziročním srovnání více než 30 % nárůst.

Kde cena poroste?

Na tuto otázku není tak jednoduché odpovědět. Obecně platí, že v současné chvíli je největší poptávka po bytech do 70m², dispozičně se většinou jedná o byty 2+1 a 3kk. „V průběhu loňského roku jsme zaznamenali enormní zájem po menších investičních bytech a předpokládáme, že tento trend přetrvá i v průběhu roku 2022″ říkáMichal Makoš, podle kterého jsou nemovitosti stále vnímané jako bezpečný typ investice. Nutno dodat, že hůře dostupné hypotéky a vysoké pořizovací náklady budou mnohé zájemce o vlastní bydlení tlačit do nájmu. Díky této poptávce lze očekávat také nárůsty poplatků za nájemní byty a to napříč celou zemí. „Pokud bychom se měli, co se růstu cen týče, podívat na loňský rok, největší nárůst evidujeme v některých okresech Severních Čech. Nemovitosti zde byly v minulosti poměrně dostupné a lidé v průběhu loňského roku narychlo sháněli vhodné místo, kam uložit své finance a trefou do černého byly právě nemovitosti v těchto v minulosti méně žádaných lokalitách. dodává Michal Makoš. Jestli ale trhu dosáhl pomysleného stropu, to nikdo nedokáže s tuto chvíli s jistotou říci.

Nejžádanější lokality

Rok 2021 byl co se prodejů týče úspěšný pro všechny lokality, na žebříčku se jako každoročně drží Praha, ale také čím dál oblíbenější Brno. Na třetím místě skončil Liberec. Pokud bychom chtěli investovat do rekreačního objektu, nejvíce si připlatíme v Peci pod Sněžkou, nebo ve Špidlerově mlýně.

Jistota uložení peněz

I přes vysoké pořizovací náklady stále platí, že nemovitosti nadále zůstávají skvělou variantou, kam uložit své peníze v časech, kdy situace není příznivá a ochránit je tak před inflací, která letos v únoru přesáhla 9,8 %. Velký faktorem budou nejen další kroky ČNB ale také vývoj situace ve světě.

Rok 2021 majitelům nemovitostí hrál do karet, nárůst byl více než 30 %

DOPORUČENÉ ČLÁNKY