fbpx

JanKosina.cz

RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK SE ZVEDNE, ALE JEN DĚTEM NAROZENÝM OD ROKU 2024!

Rodiny s malými dětmi mají v době rodičovské dovolené často problém vyjít s domácím rozpočtem. A nyní jim vyhasla naděje na zlepšení finanční situace. Vláda se totiž rozhodla navýšit dávku rodičovského příspěvku ze 300 na 350 tisíc až pro děti, které se narodí od 1.ledna 2024.

Vysoké ceny rodiny s dětmi jen těžko zvládají

Podle zkušeností finanční poradkyně skupiny Partners Dany Chňoupkové Míchalové mladé rodiny, kdy obvykle zůstává žena s dítětem na rodičovské dovolené, často řeší finanční problémy. „A není se co divit, základní potraviny za poslední rok zdražily o desítky procent, platí se více za elektřinu, plyn, vodné a stočné, narostlo i nájemní bydlení a jsou to právě rodiny s malými dětmi, na které inflace útočí nejvíce a jen těžko se jí brání,“ říká finanční poradkyně.

I v její praxi přistoupily mnohé domácnosti k pozastavení měsíčních úložek do penzijního spoření. Někteří rodiče dokonce zvažovali, a řada z nich to i udělala, výběr peněz ze stavebního spoření ještě ve vázací době. „To je samozřejmě možné, ale při nedodržení šestileté doby spoření přijde střadatel o připsané státní příspěvky a zřejmě zaplatí penále za předčasný výběr,“ upozorňuje Chňoupková Míchalová.

Stavební spořitelny si totiž nárokují poplatek za nedodržení smlouvy kolem 0,5 procenta z cílové částky. Rovněž si vezmou zpět čerpané bonusy, například za uzavření smlouvy o stavebním spoření. „Zrušení smlouvy o stavebním spoření dříve než za šest let od jejího uzavření by proto mělo patřit až k posledním možnostem, jak vyrovnat dočasnou ztrátu příjmu či neočekávané zvýšení výdajů,“ říká poradkyně.

Rozložení rodičovského příspěvku

Rodičovská dovolená je časově ohraničená doba, s čímž lze při finančním plánování pracovat. Podporu ve výši 300 tisíc si mohou ženy rozložit na dobu až čtyř let, ale dávku mohou zredukovat na významně kratší dobu. Tím si navýší měsíční příjem a přesně vědí, kdy jim rodičovská dovolená skončí a půjdou do práce. Pokud pečující o dítě počítá s tím, že zůstane doma celé čtyři roky, pak se musí smířit i s nižšími příjmy.

„Jestliže si žena dávku rozloží například na 18 měsíců, pak měsíčně dostane necelých 17 tisíc korun. Ale musí počítat s tím, že po roce a půl jí rodičovská dovolená skončí, půjde do práce a dítě do dětské skupiny, tedy do jeslí,“ uvádí Chňoupková Míchalová.