fbpx

JanKosina.cz

ČNB PŘÍŠTÍ ROK OČEKÁVÁ INFLACI KOLEM 2%!

Česká národní banka (ČNB) se může chlubit úspěšnou měnovou politikou, která výrazně snížila inflaci na 8,5 procenta. Ačkoliv momentálně čelíme inflaci mezi sedmi a devíti procenty, guvernér Aleš Michl věří, že díky důsledné měnové politice bude situace v první polovině příštího roku mnohem příznivější, s inflací kolem dvou procent.

Nicméně, je třeba poznamenat, že inflace je stále vysoká. Michl nás varuje, že nemáme očekávat rychlé snižování úrokových sazeb. To znamená, že úroky na hypotéky a úvěry zůstanou na svých současných úrovních.

Guvernér rovněž připomíná, že v minulých letech byly úrokové sazby velmi nízké a dokonce nulové. To bylo podle něj jedním z největších ekonomických omylů ČNB v historii, což má nyní své důsledky, včetně dražších hypoték a zamrznutého úvěrového trhu.

Pro budoucnost Michl předpovídá, že úrokové sazby budou spíše rostoucí, na rozdíl od posledních deseti let. Cílem je dohlédnout na to, aby jádrová inflace v České republice nebyla nejvyšší v celé EU. Jádrová inflace, kterou ovlivňují ceny potravin a energie, zůstává nad třemi procenty, což brání snižování sazeb.

V současné době zpomalení meziroční inflace na 8,5 procenta v srpnu, ve srovnání s červencem, poskytuje argumenty pro ČNB, aby na zářijovém zasedání ponechala základní úrokovou sazbu na sedmi procentech. Tento pokles inflace je částečně způsoben vysokým srovnávacím základem z minulého roku, ale tento efekt se postupně vyčerpává.

V případě, že chcete různé tipy jak investovat, neváhejte se na mě obrátit zde: Kontakty