fbpx

JanKosina.cz

Stavební řízení zdraží, za studnu místo tří stovek 10 tisíc korun

Rozdíl několika dní může stavebníky stát tisíce korun. Pokud například podají žádost o stavbu garáže až v pondělí, zaplatí o čtyři tisíce více než člověk, který na stavební úřad dojde ještě tento týden. Stát totiž od července zvýší některé poplatky. I proto lidé na úřad v červnu chodili podstatně častěji než dříve.

„Počet podání nových žádostí na stavební úřad se o pondělích a středách ztrojnásobil, v ostatní úřední dny to je dvojnásobek,“ uvedla Zdeňka Pejtová, vedoucí oddělení stavebního úřadu v Mladé Boleslavi.

Ceny od července vzrostou u několika typů staveb, například u studní. Zatímco nyní za ni zaplatil žadatel poplatek 300 korun, od příštího měsíce to už bude 10 tisíc Kč. Za garáž budou lidé platit pět tisíc korun, pětkrát tolik co nyní.

Vyhnout se zdražování jde jen tak, že lidé podají svoji žádost do konce června. Pak se bude posuzovat ještě podle starých předpisů, tedy i se starými poplatky.

U čeho se mění poplatky
Typ stavby Stávající poplatek Nový poplatek
Garáž s nejvíce třemi stáními 1 000 Kč 5 000 Kč
Studna 300 Kč 10 000 Kč
Domovní čistička odpadních vod 300 Kč 10 000 Kč
Prodloužení platnosti stavebního povolení 1 000 Kč 2 000 Kč
Zdroj: Zákon o správních poplatcích

Zákony fyziky jsou neúprosné. Kde se nevyplatí šetřit, když rekonstruujete?

Lidé se však musí připravit, že na vyřízení žádosti mohou čekat déle než za standardních podmínek. Například podle Hany Vaculové, vedoucí odboru výstavby a územního plánování opavského magistrátu, dorazilo tolik podání, že je budou úředníci odbavovat nejspíše až do září.

Úředníci se navíc kromě zvýšeného počtu žádostí stále potýkají s přechodem na nové digitální systémy. Jejich využívání po nich od července vyžaduje nový stavební zákon. Seznamovat se s nimi ale začali až v červnu.

Problémy s počítači i systémy

Když se Novinky na stavebních úřadech na průběh příprav ptaly před několika dny, úředníci si nejčastěji stěžovali na pomalé dodávky počítačů. Ty postupně dostávají, na několik míst v republice však stále nedorazily.

Výkonné počítače, jejichž nákup vyšel stát na čtvrt miliardy korun, mají úředníkům přechod na nové digitální systémy usnadnit. V programech se však podle ministerstva pro místní rozvoj dá pracovat i v běžném webovém rozhraní.

Na místě pražského hotelu Čechie postaví developer Central Group čtvrť s tisícem bytů

Kritikou ale nešetří ani obce, kterým technika dorazila. Web Seznam Zprávyupozornil, že některé počítače měly u nabíječek zástrčky pro britské zásuvky namísto českých. Podle ministerstva k chybě došlo u prvních dodávek a už se ji podařilo napravit.

Obce oslovené Novinkami si stěžují také na další problémy. Nejčastěji souvisejí s tím, že si úředníci nemohou vyzkoušet kompletní verze nových programů. Na nefunkční či nevyhovující systémy si stěžují například stavební úřady v Karlových Varech, Rakovníku nebo na Kladně.

„Informační systém stavební správy neobsahuje funkce, které k výkonu stavebního úřadu potřebujeme. Pokud nebude nový informační systém fungovat na stejné úrovni jako náš současný program, je to pro stavební úřad cesta do pravěku,“ uvedla Vaculová. Jako příklad uvádí, že nyní mohou úředníci na pár kliků získat informace k pozemku. Při testování nového systému to nejde.

Ministerstvo už dříve uvedlo, že některé funkce naběhnou až 1. července, kdy úřady získají přístup do registrů. Do té doby se úředníci musí školit bez nich.

Obtíže při spuštění nového zákona připouští i ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (piráti). Očekává, že potrvá „několik týdnů a možná měsíců, než si vše takzvaně sedne“.