fbpx

JanKosina.cz

SAZBY HYPOTÉK KLESLY POD ŠEST PROCENT

📉 Po více než roce a půl se hypoteční sazby dostaly pod magickou hranici šesti procent! Podle Swiss Life Hypoindexu klesla průměrná nabídková sazba v lednu o šest setin procenta na 5,96 procenta. Zajímavým faktorem je, že Česká národní banka v prosinci snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 6,75 procenta.

🏠 I přes snižování sazeb na spořicích účtech, je zlevnění hypotečních úvěrů jemnější. Analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora poznamenal: „Je vidět, že ani snížení základní úrokové sazby ze strany ČNB nepřesvědčí banky k razantnějšímu zlevnění hypoték.“

🤔 Sýkora také spekuluje, že banky reagují na nová pravidla ohledně náhrady za předčasné splacení hypotéky, která začnou platit od září. Navzdory lobbistickým snahám bank na dvě procenta, zákonodárci stanovili poplatek pouze na jedno procento. Banky se tak možná snaží kompenzovat tuto ztrátu tím, že si budou muset vytvářet větší rezervy na možné ztráty.

💰 Co to znamená pro vás? Měsíční splátka hypotéky na 3,5 milionu Kč sjednaná s průměrnou nabídkovou sazbou 5,96 % v lednu klesla o 117 korun na 22 472 Kč. To je více než 800 Kč méně než v loňském lednu ačkoli stále o 550 Kč více než v červnu 2022, kdy byla sazba naposledy pod šestiprocentní hranicí.

🌟 Největší pokles sazeb zaznamenaly hypotéky pro mladé do 36 let s LTV nad 80 procent. Hypotéky s fixací na tři a pět let se zlevnily o 0,21 procentního bodu na šest procent a 5,93 procenta ročně. Snížení sazeb u hypoték do 80 procent bylo mírnější, ale stále významné.

📈 Zajímavé časy pro ty, kteří uvažují o novém bydlení nebo refinancování! Dejte nám vědět, jak vás ovlivňuje tato nová situace. 💬